Hafız Yetiştiriyorum

Hafız, yüce kitabımız Kur’an-ı Kerimi baştan sona kadar ezberleyene denir. Yüce kitabımızı ezberleyerek hafız olacak talebeler yetiştirmeyi gaye edinerek gelecek nesillerin daha dindar ve ahlaklı olmasını hedefliyor, gelecek nesillerin dini mubini daha doğru anlayarak yaşamasını ve toplumda rehber şahsiyetler olmasını hedefliyoruz.

Hafız Yetiştiriyorum projesinn amacı nedir ?

Hafız yetiştiriyorum projesi ile medrese eğitimi alan evlatlarımızın barınma, ısınma yemek ve temel ihtiyaçlarını karşılayarak, üstlenmek isteyen hayırseverleri hafız talebelerimizle buluşturarak daha fazla hafız yetiştirerek toplumumuza yüce kitabımızn önderliğinde ışık tutacak nesiller yetiştirmektir.

“Kur’an-ı Kerim’i okuyanlar, okutanlar, onu ezber yapanlar her daim zengindirler. Asla ve asla mağdur olmazlar, hakir olmazlar, zelil olmazlar. Mahmud Efendi Hazretleri (Kuddise Sirruhu)

Hz. Peygamber de (SAV) Kuran-ı Kerim’i ezberleyip muhafaza edenleri müjdeleyerek hafızlığa teşvik etmiştir:

“Kim Kur’ân’ı okur, onu güzelce ezberler, helâlini helâl, haramını haram kabul eder ve bunlara uyarsa, Allah bu sayede o kimseyi cennetine koyar. Ailesinden hepsi cehennemi hak etmiş on kişiye şefaat etme hakkı verir.” (Tirmizî, Fedâilü’l-Kur’ân, 13/2905)

Mahmud Efendi hazretleri’nin ilim hakkındaki sözleri;

“Ey talebeler! Sizler, kurumuş toprakların yağmur yüklü bulutları, direksiz kubbenin direklerisiniz.”

“Ömrümden üç nefesim kalsa size okuyun, okuyun, okuyun derim.”

“Her mahalleye bir kız bir erkek medresesi yapın”

“Sizin yerinizde olsam bu sabah kahvaltı yapmadan ilme başlardım.”

 “Boğaz köprüsünü alelâde marangozlar, demirciler yapabilir mi? Büyük mühendisler, büyük mimarlar lazım. İşte bu din köprüsünü de küçük hocalar yapamaz, büyük âlimler lazım.”

Medreselerimizde Hafızlık çalışmaları üç aşamada gerçekleştirilmektedir.

İbtida Hafızlık Eğitimi (Hazırlık Bölümü)

Kur’an-ı Kerim; Yüzüne okuma becerilerinin arttırılması
Talim; Kur’an-ı Kerim’in tecvide uygun olarak okunması, ses bilgisi
Tecvid; Her harfin hakkını vererek ağızdan doğru bir şekilde çıkarılması
Meharic-i Huruf; Harflerin ağızdan çıkış yerlerinin öğretilmesi
Tashih-i Huruf; Harflerin doğru bir şekilde okunması

Bu eğitimleri alan hafız adaylarımız hocaları tarafından Yasin-i Şerif, Tebareke, Amme Cüzü ile 10 Aşr-ı Şerif ezberlemek sureti ile sınava tabi tutulur. Sınav neticesinde hafızlık yapmaya elverişli olan öğrencilerimiz medreselerimizin hafızlık bölümüne alınır.

Hafızlık Eğitimi

Ezber; Kur’an-ı Kerim’i belirli bir metodla ezberlemek
Kıraat; Kur’an-ı Kerim’in farklı okunma çeşitlerinin eğitimi (ses eğitimi)
Pratik Arapça; Öğrencilerin Fasih Arapça ile konuşma becerilerinin arttırılması
Hüsn-ü Hat; Öğrencilerin el becerilerinin geliştirilmesi yeteneklerinin arttırılması

Yukarıdaki bu eğitimleri başarı ile tamamlayan talebelerimiz, hafızlık icazetlerini alarak medreselerimizdeki bir üst seviye olan ve İslami İlimler alanındaki eğitimleri için Arapça Medreselerimize alınırlar.

Arapça Medresesi

Hafızlık icazetini alan talebelerimizin Arapça Medreselerindeki eğitimleri iki ana başlık altında verilmektedir.
İslami İlimler; Tefsir, Kelam, Belağat, Fıkıh, Siyer, Akaid, Hadis, Usul-ü Hadis, Usul-ü Fıkıh, Münazara, Mantık Osmanlıca
Arapça Dil Bilgisi; Sarf (Emsile, Bina, Maksud, İzci, Sadeni,) Nahiv (Avamil, Ecrümiye, Tuhfetül Avamil, İzhar, Suyuti, Halmakıd, Suzuruz Zeheb, Netayiç, Molla Cami

İbtida Eğitimi, Hafızlık ve son olarak Arapça Medresesi’nde eğitimlerini tamamlayan talebelerimiz, hocalarımız tarafından uygulanan sınavlar sonucunda icazetlerini alarak talebeliği bitirip, hoca olmaktadırlar.